FORT WORTH, Texas (LifeSiteNews) –– Biskup Michael Olson zverejnil video vyhlásenie o svojich krokoch v súvislosti s karmelitánskym kláštorom v Arlingtone, v ktorom popiera, že by prekročil svoje právomoci, a uvádza, že matka Terézia Agnes sa päťkrát priznala k sexuálnemu hriechu.

Biskupove vyhlásenie bolo dlhšie ako jeho predchádzajúce intervencie v tejto komplikovanej a rýchlo sa vyvíjajúcej situácii okolo kláštora bosých karmelitánov Najsvätejšej Trojice, ktorá sa v posledných týždňoch vynorila na verejnosť.

Upozornil, že sa odmieta nechať vtiahnuť do diskusie o tejto otázke na akejkoľvek inej platforme, napríklad na “nevhodných miestach civilného súdu, a tiež v sociálnych médiách aj v hlavných médiách.” Napadol medializáciu jeho nedávneho spojenia s karmelitánskym kláštorom, Olson uviedol, že správy v médiách “presadili do povedomia verejnosti nepodložené a nepravdivé tvrdenia, čím spôsobili zmätok medzi vami, veriacimi.”  

ČÍTAŤ: Policia sa teraz zapojila, pretože konflikt karmelitánov s diecézou Fort Worth sa naďalej rozvíja

Olson uviedol, že “cítil potrebu” vydať video vyhlásenie, v ktorom hovorí, že “záležitosť” karmelitánskeho kláštora “nám všetkým spôsobuje veľa bolesti, zmätku a bolesti srdca.” Odvolávajúc sa na vlastnú “lásku” k sestrám a dlhoročnú známosť s nimi, Olson uviedol, že udalosti posledných týždňov aj mňa “hlboko zranili.”

Páter Olson: Matka Terézia Agnes sa ‘päťkrát’ priznala k sexuálnemu hriechu

Olson k 1. júnu prepustil Matku Teréziu Agnes z karmelitánskeho rádu s tým, že jeho 6-týždňové vyšetrovanie ju uznalo vinnou z porušenia šiesteho prikázania s verejne nemenovaným kňazom. Matka Tereza sa v súčasnosti proti tomuto rozhodnutiu odvoláva vo Vatikáne.

ČÍTAJ: Texaský biskup vyhnal matku karmelitánku po tom, čo získal podporu Vatikánu v prebiehajúcom konflikte

Biskup vo svojom novom videu oznámil, že mu bolo povedané “v apríli” že Matka Tereza priznala, “že porušila sľub čistoty s kňazom,” pričom tieto priznania urobila svojej stálej opatrovateľke v kláštore sr. Františka Terézie, ako aj diecéznemu generálnemu vikárovi otcovi Jonathanovi Wallisovi. 

Podľa Olsonovho videa “Matka Tereza Agnes opísala toto previnenie ako dobrovoľné.” Dodal, že matka “dobrovoľne urobila tieto priznania v štyroch rôznych dňoch,” pričom uviedla, že tak urobila s “jasnosťou a dôslednosťou,” ale urobila tak bez toho, aby uviedla meno kňaza. Všetky štyri priznania, o ktorých Olson informoval, že ich matka urobila, sa uskutočnili “mimo sviatosti spovede,” uviedol. 

Olsonovo vyšetrovanie v kláštore sa začalo 24. apríla a právnik mníšok tvrdí, že dal komunite  tridsaťminútové predstihové oznámenie pred príchodom do kláštora, kde “požadoval” vypočuť Matku Terezu Agnes a jej celodennú opatrovateľku, sr. Františka Teréziu. Matka Tereza používa katéter, vyživovaciu trubicu a intravenóznu kvapačku 10 hodín denne.

ČÍTAJ: Carmelite nuns suing Fort Worth bishop for ‘illegal, unholy assault’ on their community

Olson vo svojom videu uviedol, že počas tohto stretnutia Matka Tereza “po piatykrát jasne a slobodne priznala, že porušila sľub čistoty s kňazom. Počas tohto stretnutia údajne oznámila Olsonovi meno kňaza. 

Jedným z bodov, na ktoré poukázali právnici mníšok v následnej občianskoprávnej žalobe podanej proti biskupovi a diecéze, bolo, že Matka Tereza bola počas tohto stretnutia 24. apríla pod vplyvom liekov pred zákrokom, ktorý podstúpila na druhý deň. Olson vo svojom videu túto domnienku bagatelizoval a povedal, že “nebola pod vplyvom anestézie, bola jasná a pri zmysloch a v tom čase normálne používala svoje fyzické a duševné schopnosti.” 

Túto tézu rozšíril a povedal, že “tvrdenia o opaku sú nepravdivé a nepodložené a nepravdivé.”

 

Všeobecné popretie tvrdení advokáta’

Objavili sa špekulácie, že Olsonov krok proti karmelitánskemu kláštoru má korene vo finančných pohnútkach, so snahou získať zoznam darcov mníšok alebo možno aj samotný areál kláštora– areál, ktorý je ocenený na viac ako 20 miliónov dolárov. 

…ale aj to Olson výslovne poprel a uviedol:

“Zoznam darcov, majetok a všetok majetok karmelitánskeho kláštora patrí kláštoru a je určený na starostlivosť a výživu karmelitánskej komunity mníšok a na ich rehoľné poslanie. Ani ja, ani diecéza Fort Worth sme nikdy nerobili a ani teraz nerobíme žiadne nároky alebo návrhy, ktoré by boli opačné.

“To zahŕňa,” pokračoval Olson, “ich elektronický a mobilný telefón, ktoré sú majetkom kláštora a nie niektorej z jednotlivých mníšok, ktoré sú dobrovoľne viazané sľubom chudoby.”

Právnik mníšok’ Matthew Bobo uviedol, že počas svojej návštevy 24. apríla Olson “súhrnne požadoval, aby matka rehoľníčka odovzdala svoj počítač, iPad a mobilný telefón, jemu osobne.” Tieto neskôr vrátil do kláštora, hoci Bobo uvádza, že boli vyhotovené kópie údajov na zariadeniach. 

Olson to tiež poprel s tým, že zariadenia si “pokojne vyžiadala a dobrovoľne odovzdala Matka Tereza Agnes.” Odmietol tiež argument, že on alebo diecéza “špehovali” komunikáciu mníšok” – čo Bobo argumentoval vo svojej žalobe, pričom uviedol dôkazy, že biskup nejakým spôsobom vedel o kúpe a používaní ďalšieho telefónu mníšok’ deň po tom, ako im v apríli odstránil elektronické zariadenia.

Jedným zo zvláštnych aspektov v celom prípade je prvok nemenovaného kňaza, s ktorým mala Matka Tereza údajne porušiť svoj sľub čistoty. O jeho identite neboli zverejnené žiadne podrobnosti a na predchádzajúcu otázku LifeSiteNews diecéza Fort Worth uviedla, že nemôže rozšíriť už poskytnuté detaily. 

Týmto sa Olson zaoberal vo svojom videu, keď tvrdil, že ani on, ani jeho diecéza nezakrývali “údajné pochybenie kňaza.” Jeden z Olsonových diecéznych úradníkov údajne “kontaktoval diecézu, v ktorej kňaz slúžil”, ako aj jeho nadriadeného”, pričom zaujímavým spôsobom použil jazyk naznačujúci, že údajne zainteresovaný kňaz nemusel byť diecéznym kňazom, ale patril do rádu alebo inštitútu. 

Olson uviedol, že on sám hovoril s “priamym nadriadeným kňaza, biskupom, kde kňaz slúžil, a následne aj s vlastným biskupom.” Kňaz priamy nadriadený” povedal Olsonovi, že kňaz “odmietol buď potvrdiť, alebo poprieť svoju údajnú účasť” na radu svojho kanonického poradcu. 

Podľa kňaza, biskup Olson uviedol, že stále nemenovaný kňaz nie je pridelený a bol obmedzený vo svojich schopnostiach. 

Kláštorný festival drog?

7. júna Bobo prostredníctvom vyhlásenia vyhlásil, že arlingtonská polícia vyšetruje kroky diecézy voči karmelitánskemu kláštoru. LifeSite potom od polície zistil, že policajti dostali list od miestnej právnickej firmy – nie od Boba – s tvrdeniami o vyšetrovaní kláštora. Túto záležitosť polícia uviedla, že ju vyšetruje v rámci bežného protokolu po prijatí takýchto obvinení. 

Diecéza potom reagovala tak, že označila Bobovove vyhlásenie za “ďalší priehľadný pokus o šírenie nepodložených a poburujúcich obvinení týkajúcich sa legitímneho vyšetrovania biskupa Olsona v karmelitánskom kláštore.”

Diecéza potom ďalej uviedla, že kontaktovala políciu “v súvislosti s vážnymi obavami, ktoré má v súvislosti s používaním marihuany a požívatín v kláštore, spolu s ďalšími otázkami, ktoré bude diecéza riešiť inokedy a na príslušnom fóre.”

Toto zarážajúce tvrdenie bolo opätovne zverejnené vo videu Olsona ako povedal, že “osoby, ktoré sú úzko spojené s kláštorom”, prišli do diecézy s “informáciami aj dôkazmi o nelegálnej drogovej činnosti.” Takéto “dôkazy” boli okamžite odovzdané arlingtonskej polícii, uviedol Olson. 

Mníšky” právnik reaguje  

Po Olsonovom videu právnik Bobo opísal, že biskup “obnovil svoj ohavný útok” na celú komunitu. “Skutočnosť, že tento pastier a pastier stáda 1 milióna katolíkov vo Forth Worth sa cíti povinný verejne očierniť Matku predstavenú znovu údajnými hriechmi, ktoré vyznala inému kňazovi—ale nie vo sviatosti pokánia, ako tvrdí—je za [hranicou] únosnosti,” uviedol.

Bobo obvinil Wallisovú z toho, že “porušila dôveru a dôvernosť rehoľníčky.”

Dalej odsúdil obvinenia o drogách v kláštore ako “absurdné,” a vyzval Olsona, aby zverejnil informácie o “údajnom hriechu”, ktorého sa mala Matka Tereza dopustiť. 

Obe strany, Olson aj Bobo, vyzvali k modlitbám za pokojné ukončenie celej záležitosti. Medzitým sa Matka Tereza odvoláva voči svojmu prepusteniu z karmelitánskeho stavu vo Vatikáne a mníšky stále pokračujú v spobčiansko-právnom konaní v prípade, ktorý sa v neuveriteľne krátkom čase rozrástol do záležitosti značných rozmerov.