22. decembra 2023    Krátke správy

Konferencia biskupov Slovenska včera zaujala svoje stanovisko k deklarácii Fiducia supplicans, ktorou v pondelok pápež František odobril požehnávanie homosexuálnych párov. Správu priniesla TK KBS. Jej celý text znie:

Konferencia biskupov Slovenska vydala stanovisko k vyhláseniu Fiducia supplicans Dikastéria pre náuku viery, ktoré schválil pápež František.

Vyplýva z neho, že bude možné požehnávať osoby žijúce mimo manželského zväzku, ako aj páry rovnakého pohlavia, pokiaľ to nebude mať akúkoľvek obradovú formu alebo pokiaľ nepôjde o napodobňovania manželstva. Náuka viery o manželstve sa nemení, požehnanie nepredstavuje potvrdenie zväzku.

Konferencia biskupov Slovenska vníma dokument Fiducia supplicans ako gesto pozornosti Cirkvi voči každému človeku. Biskupi sa oboznámia s dokumentom a podľa potreby budú hľadať vhodné formy v kontexte miestnej cirkvi,“ uvádza stanovisko Konferencie biskupov Slovenska. Oficiálny preklad dokumentu sa pripravuje.

Ilustračný obrázok, zdroj: picryl.com

Kým väčšina biskupských konferencií v Európe a Amerike sa už stihla za štyri dni s dokumentom „oboznámiť“ a zaujať stanovisko (väčšinou kladné), tak slovenskej biskupskej konferencii to zrejme ešte bude trochu trvať.

S ohľadom na doterajšie skúsenosti s maximálnou flexibilnosťou slovenských cirkevných predstaviteľov, a to tak v čase šírenia choroby Covid-19, ako aj celých moderných dejín Cirkvi na Slovensku, môžeme usudzovať, že zvolili osvedčenú vyčkávaciu taktiku až do doby, kým sa nevyjasní či odpor voči novotám prerastie do niečoho vážnejšieho, alebo zanikne pod tlakom väčšiny.

Potom sa zrejme pridajú na víťaznú stranu, ale nekompromisne…

BM

Zdroj: TK KBS, titulný ilustračný obrázok, zdroj – picryl.com