Biskup Joseph Strickland z Tyler, Texas (foto: Peytonlow na anglickej Wikipédii, / CC BY-SA 3.0, cez Wikimedia Commons)

Daniel Payne/CNA17. júla 2023

Arcibiskup Salvatore Cordileone zo San Francisca a biskup Joseph Strickland z diecézy Tyler v Texase v nedeľu verejne odsúdili správu falošne pripisovanú biskupovi Stricklandovi, ktorá sa zdalo, že obhajuje rozkol od katolíckej cirkvi.

Začiatkom mesiaca obletela sociálne médiá obrázok, ktorý zrejme naznačoval, že biskup Strickland podporuje krok smerom k „odlúčeniu od bergoglianskej sekty“, čo je zjavný odkaz na schizmatický zlom od Svätej stolice.

Texaský prelát v nedeľu správu otvorene odsúdil a označil ju za falošnú.

„Obehuje vymyslená a hanebná správa využívajúca môj obraz a meno, ktorá nepravdivo zobrazuje, ako robím vyhlásenie obhajujúce oddelenie od katolíckej cirkvi,“ napísal v nedeľu ráno biskup Strickland na Twitteri.

„Odsudzujem toto falošné používanie môjho mena; Som lojálnym synom katolíckej cirkvi,“ povedal.

Arcibiskup Cordileone tiež verejne vystúpil proti vymyslenej správe a napísal na Twitteri na falošnú správu: „Diabol je klamár a otec všetkých klamstiev.

Nie je jasné, odkiaľ obraz pochádza. Screenshoty na sociálnych sieťach naznačujú, že ho zdieľal aspoň mediálny web Gloria.tv.

Pat Buckley, bývalý kňaz, ktorý bol exkomunikovaný z Katolíckej cirkvi po tom, čo bol „vysvätený“ do hnutia „Nezávislí katolícki“, tiež zdieľal falošné vyhlásenie na svojom blogu , pričom tvrdil, že poznámky dostal „ako komentár“ a že sa údajne „objavili na [sic] Twitterovom účte Stricklands.

CNA sa obrátila na Buckleyho, aby sa konkrétne spýtala, odkiaľ alebo od koho komentár dostal a prečo neoveril jeho presnosť pred jeho zverejnením. Buckley odmietol odpovedať. “Nekorešpondujem s ľuďmi, ktorí ma oslovujú ‘Pán’,” povedal.

Biskup Strickland bol naposledy v centre sporu, keď bol predmetom vyšetrovania nariadeného Vatikánom, ktoré sa týkalo príspevkov kontroverzného biskupa na sociálnych sieťach, ako aj vedenia diecézy, na ktorú dohliada.

Archbishop Cordileone and Bishop Strickland Condemn ‘Scurrilous’ False Schism Message