Kardinál Fernández sa pokúša ďalej zavádzať (gaslighting) svojich poslucháčov vymýšľaním pokryteckého rozdielu medzi homosexuálnym “párom” a “zväzkom”: “Páry sú požehnané. Zväzok nie je požehnaný.”

V rozhovore pre PillarCatholic.com (22. decembra) vyvolal dojem, že “požehnanie” sa týka “dvoch veľmi blízkych priateľov, ktorí majú spoločné dobré veci”. Pripustil však, že “v minulosti” sa mohli dopustiť sexuálnych hriechov. Fernández sa “často” stretával s takýmito pármi, ktoré sú niekedy “príkladné”. Dodal, že požehnanie sa môže udeliť, “aj keď existuje nejaký [homo]sexuálny vzťah”. Požehnanie podľa neho údajne “nič nepotvrdzuje ani neospravedlňuje”.

O nemeckej faktickej schizme [ktorá chce to isté ako on] Fernández povedal: “Nemecká schizma je v tomto smere veľmi dôležitá: “Niektorí biskupi pristúpili k ritualizovaným formám požehnania neregulárnych párov, a to je neprípustné. V tejto súvislosti by mali svoj návrh preformulovať.” Fernández “plánuje cestu do Nemecka, aby tam uskutočnil niekoľko rozhovorov, ktoré považujem za dôležité”.

Fernández reagoval na silný odpor afrických biskupov posmešne: “Obozretnosť a pozornosť voči miestnej kultúre by mohli umožniť rôzne spôsoby uplatňovania, ale nie úplné odmietnutie tohto kroku, ktorý sa od kňazov vyžaduje.”

A: “Dobre chápem obavy biskupov v niektorých afrických alebo ázijských krajinách, na miestach, kde by vás homosexualita mohla dostať do väzenia. Je to urážka ľudskej dôstojnosti, ktorá biskupov určite trápi a je pre nich výzvou v ich otcovstve. Je pravdepodobné, že biskupi nechcú vystavovať homosexuálne osoby násiliu. Sami sa odvolávajú [akokoľvek súhlasne!] na ‘legislatívu’ svojich krajín.”

Nakoniec Fernández’ prišiel so zbožným želaním: “Chcem ísť do neba a byť s Bohom večne veľmi šťastný.”