Drahí bratia kňazi, drahí veriaci,

Obraciam sa na vás ako biskup vašej diecézy v súvislosti s Deklaráciou Fiducia Suplicans o pastoračnom význame požehnaní vydanej 18. decembra 2023.
Dokument zdôrazňuje, že „manželstvo je výlučným, stabilným a nerozlučiteľným zväzkom medzi mužom a ženou, ktorý je prirodzene otvorený generácii detí“ a že „len v tomto kontexte nachádzajú sexuálne vzťahy svoj prirodzený, správny a plne ľudský význam“. .“ (bod 4) “Cirkev vždy považovala za morálne dovolené len tie sexuálne vzťahy, ktoré sa odohrávajú v manželstve.” (bod 11) Dokument tiež zdôrazňuje, že to, čo nezodpovedá Božej vôli, nie je morálne legitimizované (body 9 a 11).

Už samotným spoločným prosením o požehnanie pár rovnakého pohlavia vyjadruje želanie, aby ich vzťah a životné rozhodnutie boli požehnané Bohom a morálne schválené Cirkvou. Ak by sme ich žehnali ako pár, prekrútili by sme Kristovo evanjelium a neurobili by sme pre takýto pár to, čo by sme ako pastieri mali.

Kristovo evanjelium nie je len o nekonečnom Božom milosrdenstve, ale aj pozvaním na obrátenie pre každého z nás. Ak vynecháme to posledné, celé evanjelium bude skreslené. Ježiš nás pozýva vojsť tesnou bránou, pretože cesta, ktorá vedie do záhuby, je široká a priestranná (Lk 13, 24). Volá nás, aby sme mali zapálené lampy a nosili svadobné rúcho, aby sme v posledný deň nezostali pred dverami (Mt 22:11; 25:1-13). Ježiš sa obzvlášť stará o manželstvo a žiarlivo ho chráni: „Ale od počiatku stvorenia ich stvoril ako muža a ženu. Preto muž opustí svojho otca a matku a stanú sa jedným telom. Preto už nie sú dvaja, ale jedno telo. Takže to, čo Boh zjednotil, ľudia nesmú rozdeľovať. … Kto sa rozvedie so svojou manželkou a vezme si inú, previní sa voči nej cudzoložstvom. A ak sa žena rozvedie so svojím manželom a vydá sa za iného, je tiež vinná z cudzoložstva.“ (Mk 10,8-11) „Ak sa muž žiadostivo pozrie na ženu, už s ňou scudzoložil vo svojom srdci. Ak by ti malo padať pravé oko, vytrhni ho a zahoď; lebo stratiť jednu časť seba samého ti menej uškodí, ako keby bolo celé telo uvrhnuté do pekla.“ (Mt 5,28-29) Biblia a tradícia Cirkvi vždy učili, že homosexuálne skutky sú morálne nesprávne (Gn 19; Rim 1,26-27; 1 Kor 6,9-10; 1 Tim 1,10; Persona humana 8; Katechizmus Katolíckej cirkvi 2357). Kristov zákon od nás vyžaduje veľa. Jeho milosrdenstvo nie je lacné a jeho láska nie je vlažná.

Preto – v súlade s rozhodnutím Maďarskej katolíckej biskupskej konferencie – vyzývam pastierov diecézy Szombathely, aby nežehnali páry rovnakého pohlavia. Mali by sme vítať našich bratov a sestry s náklonnosťou k rovnakému pohlaviu s veľkou láskou a rešpektom a pomáhať im žiť podľa Kristovho evanjelia, a nie legitimizovať ich zlé životné rozhodnutia. Tak sa môžeme stať ich skutočnými pastiermi a bratmi.

+ János Székely
biskup diecézy Szombathely