Blesk 17. decembra rozbil kľúč, žehnajúcu ruku a aureolu sochy svätého Petra na priečelí kostola Panny Márie Ružencovej zo San Nicolasa, svätyne v argentínskom Buenos Aires. Informoval o tom portál Gloria.tv.

Súbeh nasledujúcich viacerých znakov naznačuje niečo viac ako slepú a bezvýznamnú náhodu:

1 ) Z niekoľkých tisícok katolíckych diecéz na svete bola tou, do ktorej tento blesk udrel, Františkova bývalá arcidiecéza Buenos Aires.

2 ) Socha poškodená v tejto argentínskej svätyni bola socha svätého Petra, ktorého nástupcom je František.

3 ) Blesk do sochy udrel v deň Františkových narodenín, 17. decembra 2023.

4 ) Ako vidieť na fotografiách “pred” a “po”, blesk nezničil sochu ako celok, ale odpálil len niektoré jej vysoko symbolické časti, z ktorých dve súvisia s Petrovou svätosťou, resp. autoritou: aureola prevyšujúca hlavu sochy a “kľúče od kráľovstva” v jej ruke, ktoré znamenajú autoritu, ktorú Kristus udelil Petrovi na riadenie svojej Cirkvi na zemi (porov. Mt 16, 19).

5 ) Treťou časťou sochy odťatou bleskom bola tá ruka, ktorá držala kľúče: jeho pravá ruka, čo je ruka, ktorú každý kňaz a biskup dvíha pri požehnaní. Stalo sa to v predvečer najhlavnejšieho a najrevolučnejšieho rozhodnutia, aké sme doteraz videli v tomto búrlivom, desaťročie trvajúcom pontifikáte: Pápež Bergoglio 18. decembra promulgoval deklaráciu “Fiducia Supplicans”, ktorá “umožňuje” duchovným požehnávať homosexuálne a “neregulárne” heterosexuálne páry. (V skutočnosti, ak blesk neudrel skôr ako o 7.00 hod. ráno v Buenos Aires, v najvýchodnejších krajinách sveta, ako sú Cookove ostrovy, bol už pondelok 18. decembra.)

Vzhľadom na všetky uvedené skutočnosti – teda s prihliadnutím na to, kedy, kde a ako sa táto udalosť odohrala – sa zdá byť úplne rozumné vnímať ju ako prozreteľnostné znamenie silného Božieho nesúhlasu s pápežským správaním, ktorému chýba svätosť, zneužíva petrovskú autoritu a teraz “dovolilo požehnanie”, ktoré nevyhnutne spôsobí škandál a zmätok.

Naozaj, ako si nepripomenúť Pánove slová: “Ak ťa tvoja pravica privádza k hriechu, odrež ju a zahoď” (Mt 5, 30)?