Št, 8. júna 2023 – 17:27 EDT

Vypočujte si tento článok

0:00 / 7:161X

BeyondWords

FORT WORTH, Texas ( LifeSiteNews ) – Pokračuje vývoj týkajúci sa karmelitánskeho kláštora v diecéze Fort Worth, pričom právna zástupkyňa mníšok uviedla, že v diecéze sa začalo trestné vyšetrovanie, zatiaľ čo diecéza naznačila zneužívanie drog v kláštore . 

7. júna Matthew Bobo – právnik Matky predstavenej bosých karmelitánov a mníšky v Kláštore Najsvätejšej Trojice v Arlingtone v Texase – vydal vyhlásenie obsahujúce prekvapujúce riadky: „Policajné oddelenie Arlington, Texas teraz otvorilo trestné stíhanie vyšetrovanie krokov biskupa Olsona a osôb v diecéze Fort Worth pod jeho kontrolou v súvislosti s predstavenou bosou karmelitánkou a mníškami v kláštore Najsvätejšej Trojice v Arlingtone v Texase.

Toto vyhlásenie je najnovším vývojom v afére, ktorá sa začala , keď biskup Michael Olson prišiel do kláštora 24. apríla a inicioval vyšetrovanie – neskôr verejne odhalených – obvinení zo sexuálneho hriechu medzi Matkou Terezou Agnes a nemenovaným kňazom z mimo diecézy, čo viedlo k tomu, že ju Olson minulý týždeň odstránil z karmelitánskeho rádu. 

PREČÍTAJTE SI: Karmelitánky žalujú biskupa Fort Worth za „nezákonný, bezbožný útok“ na ich komunitu

Podľa Bobovho vyhlásenia zo 7. júna „do preskúmania tejto záležitosti je zapojených viacero orgánov činných v trestnom konaní vrátane kancelárie šerifa okresu Tarrant“.

Bobo dodal, že „sme vďační, že sa tieto orgány činné v trestnom konaní rozhodli vykonať toto trestné vyšetrovanie, a sme si istí, že mníšky dostanú spravodlivosť podľa zákona štátu Texas, ktorý si zaslúžia.

„Nikto – dokonca ani úradujúci katolícky biskup – nestojí nad zákonom,“ povedal.

Bobo vo svojom vyhlásení položil štyri otázky – otázky, ktoré neboli adresované orgánom činným v trestnom konaní, ale zástupcom tlače. Čítajú takto:

  • Aká je skutočná motivácia pokračujúceho prenasledovania mníšky, ktorá má vážne zdravotné problémy a je pripútaná na invalidný vozík, biskupom Olsonom? 
  • Čo o tomto prípade vie vatikánske dikastérium pre inštitúty zasväteného života a spoločnosti apoštolského života? 
  • Prečo vatikánske oddelenie zodpovedné za ženské rehole urýchlene schválilo veľmi pochybné kroky katolíckeho biskupa, ktorý už niekoľko mesiacov veľmi verejne prekračuje svoju autoritu? 
  • Kedy začne Vatikán svoje vlastné vyšetrovanie vážnych obvinení zo zlého správania voči biskupovi z Fort Worth?

Obvinil katolíckych prelátov zodpovedných za presadzovanie kánonického práva z toho, že naďalej „privierajú oči, alebo ešte horšie, zapájajú sa do machinácií „klubu starých dobrých chlapcov“ na obranu svojich vlastných, keď sa jeden z jeho biskupov stane podozrivým, a čo je ešte horšie, údajne sa zapája do trestnej činnosti pod zámienkou, že na to má právomoc podľa vlastného právneho poriadku Cirkvi.“

Diecéza vracia úder

Krátko nato vydala diecéza Fort Worth aj tlačovú správu týkajúcu sa vývoja, v ktorej Bobov výrok ostro odsúdil. Jeho vyhlásenie označilo za „ďalší transparentný pokus o šírenie nepodložených a poburujúcich obvinení týkajúcich sa legitímneho vyšetrovania karmelitánskeho kláštora biskupom Olsonom“.

PRIHLÁSTE SA NA ODBER NAŠICH DENNÝCH TITULKOVUSAKanadakatolícky

Hovorca diecézy opísal Bobove „jednostranné tlačové správy“ ako „navrhnuté tak, aby sa pokúsili uviesť biskupa Olsona do rozpakov a podkopať jeho autoritu. Biskup Olson a diecéza zaujali prístup, že ide o internú záležitosť a nemali by sa o tom hrať v tlači.“

Diecéza poprela, že by niekto v diecéze, vrátane Olsona, vykonával „akúkoľvek trestnú činnosť týkajúcu sa kláštora“.

Hovorca dodal, že Bobo sám podal správu Arlington PD a potom rýchlo vydal vlastný návrh na zapojenie polície: „Diecéza iniciovala a komunikuje s Arlingtonským policajným oddelením, pokiaľ ide o vážne obavy, ktoré má v súvislosti s užívaním marihuany a požívatiny v kláštore spolu s ďalšími otázkami, ktoré bude diecéza riešiť inokedy a na riadnom fóre.“

Fotografie poskytla diecéza, ktorá podľa hovorcu „hovorí [sic] sama za seba a vyvoláva [sic] vážne otázky, ktoré biskup neúnavne rieši s orgánmi činnými v trestnom konaní a súkromne v súlade s kánonickými normami a v rámci svojich ako biskup diecézy Fort Worth a ako pápežský komisár.

Lekárske tablety však nie sú v kláštore nečakaným nálezom. Zdravotný stav Matky Terezy je taký, že si vyžadovala „opatrovateľku na plný úväzok“, pretože matka musí 10 hodín denne používať katéter, hadičku na kŕmenie a intravenóznu infúziu. 

V deň Olsonovej prvej návštevy – 24. apríla – bola Matka Tereza údajne pod vplyvom silných liekov, ktoré boli potrebné na zákrok nasledujúci deň. 

Arlingtonská polícia vrhla svetlo

LifeSite kontaktoval Arlington PD s cieľom získať ďalšie informácie o vyhláseniach Boba a diecézy. Arlington PD uviedla, že „dostala list od miestnej právnickej firmy, v ktorej sú obvinenia z nedávnych akcií vykonaných v Kláštore Najsvätejšej Trojice“.

Rezort následne „začal vyšetrovanie, či nedošlo k nejakým trestným činom, čo je štandardné pri každom podaní trestného oznámenia. Detektívi sú v počiatočnom štádiu vyšetrovania.”

Zatiaľ čo diecéza tvrdila, že to bol Bobo, kto poslal sťažnosť polícii, polícia informovala LifeSite, že ide o inú právnickú firmu, pričom Bobova firma má iba „cc’d na liste“.

Polícia okrem toho potvrdila, že detektívi si „tento týždeň naplánovali čas na stretnutie s diecézou“ a dodala, že ich zapojenie do „celej tejto záležitosti sa snaží zistiť, či došlo k nejakým trestným činom“.

Sága pokračuje v rozvíjaní

Karmelitánky už začali svoj boj proti krokom biskupa Olsona tým, že proti nemu vydali súdny spor. Ako informoval LifeSite, svoju žalobu proti biskupovi podali 3. mája a Olson reagoval tým, že urobil prelomový krok, keď 16. mája verejne oznámil, že matka Agnes bola obvinená zo spáchania „hriechov proti šiestemu prikázaniu“ s kňazom.

PREČÍTAJTE SI: Texaský biskup zosadil karmelitánsku matku po tom, čo získal podporu Vatikánu v prebiehajúcom konflikte

Olson následne karmelitánom povedal, že ich súdny proces „podnecoval nenávisť a nepriateľstvo voči mne, pretože som začal vyšetrovanie“. V dôsledku toho sa biskup  rozhodol  zakázať akékoľvek poskytovanie omše alebo spovede v kláštore, pričom povedal, že tieto dve sviatosti „v súčasnosti nemožno pohodlne poskytnúť“.

Potom znovu zaviedol sviatosti po tom, čo urobil prelomový krok k prepusteniu Matky Terezy z karmelitánskeho rádu, len jeden deň po tom, čo Vatikán vydal dekrét v prospech Olsona. 

Olson tvrdil, že ju uznal „vinnou z toho, že porušila šieste prikázanie Desatora a jej sľub čistoty s kňazom mimo diecézy Fort Worth“.

Omša však stále nebola sprístupnená mnohým veriacim, ktorí predtým navštevovali kaplnku mníšok, kvôli „prebiehajúcemu súdnemu procesu“.