Biskup z Kenii: „Fiducia supplicans” należy całkowicie odrzucić

Kenský biskup Paul Kariuki Njiru sa rozhodol „úplne odmietnuť“ vyhlásenie Fiducia supplicans z Dikastéria pre náuku viery. V stanovisku, ktoré oznámil, označuje vyhlásenie za odporujúce Svätému písmu a zdravému Učiteľskému úradu Cirkvi a pripomína, že dokument je v rozpore s tým, čo v roku 2021 vyhlásil sám pápež František.

Je pravda, že vyhlásenie Fiducia supplicans nemení katolícku náuku o manželstve a sexualite. Otvára však nové nebezpečné dvere, čo je úplne neprijateľné. Poskytuje možnosť schvaľovať kvázi rituálne formuly požehnania, ktoré v budúcnosti povedú Katolícku cirkev k žehnaniu párov v neregulárnych situáciách a homosexuálnych párov v rámci liturgie.

Dovoľte mi, prosím, odkázať na slová ukrajinského arcibiskupa Sviatoslava Ševčuka, ktorý povedal, že kňazské požehnanie má vždy evanjeliový a katechetické rozmer, a preto nemôže v žiadnom prípade odporovať učeniu Katolíckej Cirkvi. Arcibiskup Szewczuk potvrdzuje, že pastoračná obozretnosť nás vyzýva vyhýbať sa dvojzmyselným gestám, vyjadreniam a predstavám, ktoré by mohli skresľovať alebo nesprávne prezentovať Božie slovo a učenie Cirkvi.

Myšlienka kardinála Victora Manuela Fernándeza z Dikastéria pre náuku viery, že kardináli a biskupi nemôžu zakázať to, čo pápež František dovolil vo Fiducia supplicans, je nesprávna. My biskupi, ako svätí Peter a Ján, povieme: „Posúďte, či je v Božích očiach správne poslúchať vás viac ako Boha?“ (Skutky 4:19).

Keďže predmetná deklarácia je v úplnom rozpore s tým, čo o homosexuálnych vzťahoch schválil sám pápež František v roku 2021, teda že ich nemožno za žiadnych okolností požehnať, pretože Cirkev nesmie žiadať Boha, aby požehnal hriech, týmto zakazujem všetkým kňazom v katolíckej diecéze of Wote od žehnajúcich párov v nepravidelných vzťahoch a párov rovnakého pohlavia.

Požehnanie párov v nepravidelných vzťahoch a párov rovnakého pohlavia, ktoré nie sú pripravené na obrátenie, priamo a vážne odporuje Svätému písmu a zdravému magistériu. Navyše v 21. storočí by to znamenalo len podporu propagátorom globalizmu a bezbožnej gender ideológie.

Na záver treba úplne odmietnuť vyhlásenie Dikastéria pre náuku viery Fiducia supplicans .

Paul Kariuki Njiru
biskup katolíckej diecézy Wote v Keni