Stanovisko Arcidiecézy svätej Márie v Astane (Kazachstan) k vyhláseniu “Fiducia supplicans”  promulgovanom 18. decembra 2023 Dikastériom pre náuku viery a schválenej pápežom Františkom

Deklarovaným cieľom uvedeného dokumentu Svätej stolice je umožniť “požehnanie párov v neregulárnych situáciách a párov rovnakého pohlavia” (úvod dokumentu). Dokument zároveň ubezpečuje, že takéto požehnanie sa bude udeľovať “bez toho, aby sa oficiálne schvaľoval ich [t. j. týchto párov] status alebo sa akýmkoľvek spôsobom menilo nemenné učenie Cirkvi o manželstve”.

Skutočnosť, že dokument nepovoľuje “manželstvá” párov rovnakého pohlavia, by nemala kňazov a veriacich zaslepiť pred veľkým klamstvom a zlom, ktoré sa skrýva v povolení požehnania párov v neregulárnych situáciách a párov s jedným pohlavím. Takéto požehnanie je v priamom a vážnom rozpore s Božím zjavením a s nepretržitým dvetisícročným učením a praxou Katolíckej cirkvi. Žehnanie neregulárnych párov a párov rovnakého pohlavia je vážnym zneužitím posvätného Božieho mena, keďže toto meno sa vzýva proti objektívne hriešnemu cudzoložnému vzťahu alebo homosexuálnej aktivite.

Preto žiadna, akokoľvek krásna formulácia uvedeného vyhlásenia Svätej stolice nemôže odvrátiť pozornosť od skutočnosti, že takéto sankcionované požehnanie má ďalekosiahle, zhubné dôsledky. Takýmito požehnaniami sa Katolícka cirkev stáva, ak nie teoreticky, tak v praxi, propagandistom globalistickej a bezbožnej “gender ideológie”.

Ako nástupcovia apoštolov a verní slávnostnému sľubu, ktorý sme zložili pri biskupskej vysviacke, že budeme “zachovávať dedičstvo viery v čistote a neporušenosti podľa tradície, ktorá sa v Cirkvi dodržiava vždy a všade od čias apoštolov“, napomíname a zakazujeme kňazom a veriacim Arcidiecézy Blahoslavenej Panny Márie v Astane prijímať a praktizovať akúkoľvek formu požehnania párov v neregulárnej situácii a párov rovnakého pohlavia. Je zrejmé, že každý úprimne kajúci hriešnik s pevným úmyslom zanechať hriech a ukončiť svoju objektívne hriešnu situáciu (ako je napríklad spolužitie mimo kanonicky platného manželstva alebo partnerstvo osôb rovnakého pohlavia) môže prijať požehnanie.

S úprimnou bratskou láskou sa s náležitou úctou obraciame na pápeža Františka, ktorý – tým, že umožňuje požehnanie párov v neregulárnej situácii a párov rovnakého pohlavia – “nekoná správne podľa pravdy evanjelia” (porov. Gal 2, 14), aby sme použili slová, ktorými svätý apoštol Pavol verejne napomenul prvého pápeža v Antiochii. Preto v duchu biskupskej kolegiality žiadame pápeža Františka, aby zrušil právomoc žehnať páry v neregulárnej situácii a páry rovnakého pohlavia, aby Katolícka cirkev mohla jednoznačne zažiariť ako “stĺp a opora pravdy” (1 Tim 3, 15) pre všetkých, ktorí úprimne túžia poznať Božiu vôľu a jej plnením dosiahnuť večný život.

Astana, 19. decembra 2023

+ Tomáš Peta, arcibiskup metropolita Astánskej arcidiecézy Blahoslavenej Panny Márie

+ Atanáz Schneider, pomocný biskup arcidiecézy Blahoslavenej Panny Márie v Astane