Bratislava 12. januára 2021 (HSP/Foto:Facebook)

hlavnespravy.sk/…u-uz-pomahaju-aj-knazi/2403314

24 kňazov z košickej arcidiecézy bude pomáhať vo vyťažených nemocniciach na rôznych nemocničných klinikách a oddeleniach na východe Slovenska

Na snímke kňazi, ktorí pomáhajú v nemocnici

Ako informuje Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice, kňazi, ktorí sa prihlásili ako dobrovoľníci, budú v tomto náročnom období pôsobiť na rôznych nemocničných klinikách a oddeleniach.

Piati z nich, ktorí už prekonali koronavírus, budú pomáhať priamo na COVID oddeleniach.

Ostatní budú vypomáhať na veľkokapacitnom odberovom mieste a v tzv. „bielej“ nemocnici na Tr. SNP.

„Pomôžu tak odbremeniť vyčerpaný personál – nebudú totiž poskytovať kňazskú službu, budú pomáhať pri administrácii a bežných úkonoch. Medzi kňazmi sa nachádzajú aj štyria rehoľníci – dvaja dominikáni a dvaja augustiniáni,“ uvádza v statuse nemocnica.

Kňazov podporuje aj košický arcibiskup

Ochota kňazských dobrovoľníkov prekvapila aj samotného košického arcibiskupa metropolitu Mons. Bernarda Bobera, ktorý ich od začiatku podporoval a osobne sa angažoval na rokovaniach s nemocnicami.

„Spontánna iniciatíva našich mladých kňazov má pochopiteľne potešila a dal som súhlas na výpomoc, pretože naozaj niektoré nemocnice majú personálny nedostatok. Samozrejme, že som bol povzbudený ich ochotou, ale od začiatku som im zdôrazňoval, buďte opatrní, naozaj predovšetkým bezpečnosť a musíte sa zodpovedne chrániť. Ja žehnám na diaľku všetkých tých , ktorí sa tak iniciatívne chytili tejto aktivity, žehnám i aj našich chorých v nemocniciach, pretože potrebujú duchovnú pomoc,“ zdôraznil na záver Mons. Bernard Bober, košický arcibiskup metropolita.