Slovenko 20. decembra 2021 (HSP/Foto: TASR-Miroslav Košírer)

Správcovia farností na východnom Slovensku píšu arcibiskupovi Boberovi otvorený list. Informujú ho v ňom, že budú slúžiť omše aj tým, ktorí sú kvôli svojmu odmietavému postoju voči vnucovaniu očkovania odsúvaní v spoločnosti na jej okraj

Kňazi úvodom listu arcibiskupa ubezpečujú, že i naďalej chcú vykonávať svoju dušpastiersku službu, “za ktorú raz budú vydávať počet Bohu ako sudcovi.

Opierajú sa o slová z biblických statí, ako aj o veľkého filozofa a doktora Cirkvi sv. Tomáša Akvinského:

“Duchovné veci sú prednejšie ako svetské či časné. Preto je ťažší hriech uprednostňovať niekoho pri udeľovaní duchovných dobier než je to pri udeľovaní svetských.”

“My sa chceme držať Písma i jeho výkladu a správne ho použiť i na súčasnú situáciu, v ktorej by mali byť omše slúžené iba pre zaočkovaných či už boli prekonali COVID alebo nie (OP) a pre ostatných je vyhradená iba individuálna duchovná starostlivosť. Pokladáme toto vymedzenie osôb v zmysle lepšej alternatívy ako „nulová“ účasť na bohoslužbách nielen ako diskriminujúce ale v súlade s učením Písma a Cirkvi i hriešne a teda v Cirkvi absolútne neprijateľné.

Preto týmto listom vyhlasujeme:

že už chceme poslúžiť všetkým a teda i neočkovaným, netestovaným ako aj tým, ktorí prekonali COVID. Nakoľko títo boli z účasti na sv. omši dlhodobo týmito opatreniami KBS „vylúčení“ a to na pohoršenie všetkých veriacich i úprimne zmýšľajúcich ľudí a pod nebezpečenstvom rozdelenia v Cirkvi; aj ich ako rovnoprávnych kresťanov katolíkov spolu s vyššie menovanými, hodláme i naďalej duchovne sprevádzať, vysluhovať im službu slova i sviatostí ako tým, o ktorých sa výslovne zmieňujú uvedené opatrenia KBS. Kdesi v hĺbke nášho srdca sa ozýva hlas Pána, Dobrého Pastiera, ktorý ticho vstupuje do nášho svedomia, aby sme neuprednostňovali jedných pred druhými, lebo Ježiš povedal: „Poďte ku mne všetci, ktorí sa namáhate a ste preťažení, a ja vás posilním. Vezmite na seba moje jarmo učte sa odo mňa, lebo som tichý a pokorný srdcom a nájdete odpočinok pre svoju dušu. Moje jarmo je príjemné a moje bremeno ľahké“ (Mt 11, 28 – 29). Ako povedal vo svojej homílii svätý otec: Vystúpte z radu a kráčajte tým smerom, kam vás vedie Duch Svätý. Tieto jeho slová nás veľmi povzbudili a práve teraz sa s Božou pomocou uskutočňujú. Práve vystupujeme i z radu a prestávame byť uniformovaní.”

Preto budeme slúžiť sv. omše i tým veriacim, ktorí podľa súčasných predpisov sú kvôli svojmu odmietavému postoju voči vnucovaniu očkovania odsúvaní v spoločnosti na jej okraj, akoby nepotrební. Dôvod je ten, že svojím jednotným postojom môžu v mohutnej sile, odhodlaní a seba presadením byť našej spoločnosti na úžitok. Zvlášť, keď sa zomknú v jeden celok a to v prvom rade každý, v súlade so svojím svedomím, tak, ako to doteraz urobili a pre toto sú i zatracovaní,” prehlasujú kňazi.

Záverom listu dodávajú:

“Toto vyhlásenie robíme v slobode, podľa svojho svedomia ako kňazi, ktorí pracujú pre spásu nesmrteľných duší na farách alebo kaplánskych miestach. Do svojich modlitieb zahŕňame všetkých ľudí dobrej vôle a obyvateľov našej drahej vlasti, aby podľa svojho svedomia a vedomia odpovedali na znamenia čias a vyprosujeme im od Pána hojné požehnanie a darov Ducha Svätého.

Dané vo 4.adventnú nedeľu v roku Pána 2021.”

Podpísaní kňazi: Daniel Boleš farár v.r. S.L.;

Augustín Vaščák farár v.r. S.L.;

Martin Brečka administrátor S.L.;

Marek Weis, farský vikár