Riaditeľ festivalu Pohoda Michal Kaščák pre Denník N povedal, že bolo chybou, že umožnil biskupovi Jozefovi Haľkovi prísť na festival a poskytovať tam duchovné služby.

Haľko sa pritom na festivale nezúčastnil prvýkrát. „Jozef Haľko prišiel na Pohodu tretíkrát. Najskôr tu bol v debate, kde sa preberal Slovenský štát, a vtedy sa zásadne dištancoval od ľudáckej časti kléru. Mal som pocit, že to je zaujímavý človek. V roku 2019 bol na Pohode s konceptom spovednice v chatke, na čo sme mali dobré ohlasy. A teraz nás požiadal, či by nemohol prísť zas,“ vysvetlil Kaščák.

Kvôli Haľkovej nedávnej kritike seriálu RTVS v ktorom biskupovi prekážal bozk dvoch žien, tento rok jeho príchod na festival zvažovali na porade. Nakoniec sa rozhodli, že mu účasť povolia.

„Mysleli sme si, že ukážeme, že sme výrazne tolerantnejší ako on. Jeho chuť prísť som považoval za istý druh odvahy a sebareflexie. V tomto uvažovaní som zle odhadol situáciu, čo považujem za chybu. Mám informácie, že v snahách o rozhovor zo strany zástupcov menšín nezaznel zo strany biskupa názor smerujúci k pochopeniu alebo tolerancii. To je pre mňa veľkým sklamaním. Neboli sme dostatočne citliví a mieru tolerancie sme priniesli až k tolerovaniu názorov, ktoré toleranciu porušujú príliš zásadným spôsobom. Ospravedlňujem sa všetkým ľuďom, ktorých sa to dotklo,“ cituje Kaščáka Denník N.

Pohoda: Tridsaťtisíc duší na najväčšej omši slniečkového vierovyznania. Hudba, víkend pod hviezdami a politické hríby. Novú formu duchovnej služby ponúkol návštevníkom festivalu aj bratislavský katolícky biskup J. Haľko

Reakcia Tarabu
Ku kauze sa na sociálnej sieti vyjadril aj poslanec Tomáš Taraba (Život-NS).
„Organizátor Pohody už nikdy nezavolá biskupa Haľka na Pohodu, pretože tam spovedal. A oni tolerantní ľudia, hľadajúci porozumenie, mier predsa nepripustia, aby tam niekto ticho sedel na stoličke a rozprával sa s iným človekom. Preto mu ako správne intelektuálne vyzretí ľudia nalepili dúhovú zástavu na spovedeľnicu a na kríž. Biskup Haľko nepochopil, že jeho úlohou je prísť na Pohodu a rozprávať ako je Čaputová najmúdrejšia, najrozhľadenejšia, najcivilizovanejšia prezidentka, ktorú nám závidí celý svet a nie, aby hovoril o Bohu a spovedal. Budú musieť znovu angažovať Bezáka,“ okomentoval Taraba.

Incident s dúhovou vlajkou
Pripomeňme, že tí čo najviac volajú po tolerancii na festivale ukázali, že tým myslia, že iba ich názor je ten správny. Na chatku v ktorej spovedal a poskytoval duchovné služby bratislavský pomocný biskup Jozef Haľko, totiž zavesili niekoľkí účastníci festivalu dúhovú vlajku. A dokonca sa tým chválili na sociálnej sieti. (viac v článku)

http://alianciazanedelu.sk/archiv/11995