Ku kauze útoku na katolíckeho biskupa Jozefa Haľka sa vyjadril aj katolícky kňaz Anton Ziolkovský, ktorý správanie liberálov na festivale Pohoda otvorene kritizoval.

Anton Ziolkovský, ktorý sa venuje fundamentálnej teológii a ekleziológii, hovorí: „Treba otvorene povedať, že je to prejav agresívneho a netolerantného správania. Žijeme v slobodnej krajine, kde ľudia môžu mať na rôzne veci rôzne názory, ktoré vychádzajú z ich hodnotového nastavenia. Nikto by nemal byť za svoj názor dehonestovaný, hoci s ním nemusíme súhlasiť. Dúhoví aktivisti by mali chápať, že nikto nie je povinný zdieľať ich pohľady na homosexualitu, rovnako ako nikto od nich nevyžaduje, aby sa stali katolíkmi. Katolíci nepôjdu na Dúhový pochod s transparentom „Homosexuálne správanie je hriechom“, lebo máme elementárnu úctu voči iným názorom. Zdá sa, že opačne to neplatí. Dúhová zástava na spovednici je prejavom agresivity a netolerancie. Takéto divoké správanie nič nerieši a k porozumeniu tiež nepovedie,“ zamyslel sa nad útokom na katolíckeho biskupa na festivale Pohoda.

Je nechcenou iróniou, že Michal Kaščák, ktorý bol kedysi s kapelou Bez ladu a skladu oceňovaný za texty, ktoré ukazovali absurdnosti totalitného režimu, teraz svojím absurdným ospravedlnením za prítomnosť pána biskupa nechtiac dáva nad to všetko veľký otáznik. Už len čakám, kedy budeme musieť všetci písať dúhovým perom,“ dodal Ziolkovský, ktorý takto narážal na známu pieseň kapely Bez ladu a Skladu, ktorou kritizovala bývalý režim. (Píšte všetci modrým perom, iná farba nebude…)

Pripomeňme, že biskup Jozef Haľko počas víkendu ponúkol duchovnú službu a možnosť svätej spovede na festivale Pohoda, kde niekoľko hodín strávil v provizórnej drevenej spovednici. Pred chatku prišli provokovať liberálni aktivisti a vyzývali biskupa k tomu, aby okamžite opustil festival a vyvesili na spovednici dúhovú vlajku. Dôvodom mali byť biskupove vyjadrenia o tom, že je neprístojné, aby sme na obrazovke verejnoprávnej televízie, ktorú platia zo svojich daní všetci občania Slovenska, teda aj katolíci, museli sledovať seriály s lesbickými scénami. Organizátor festivalu Michal Kaščák sa ospravedlnil za to, že biskupovi účasť na festivale povolil…

MM

Titulný obrázok – fb Anton Ziolkovský / fb Robert Furiel / fotokoláž Christianitas.sk