Všetci veľmi dobre vieme, že v podniku: Tepláreň na Zámockej ulici v Bratislave sa páchajú zločiny nemravnosti, pod vplyvom omámnych látok, len to nikto z verejných funkcionárov poriadne nerieši. Konferencia biskupov Slovenska (KBS) sú nie len najvyšší predstavitelia Katolíckej Cirkvi, ale aj štátni úradnici, ktorí slúžia spoločnosti predovšetkým duchovnými službami a zároveń vyučujú i dozerajú na morálku spoločnosti. To je ich úloha daná od Boha a slovenskej vlády. Oni majú byť garantom alebo aspoň ukazovateľom na prehrešky v oblasti viery a mravov.

Z týchto vážnych a opodstatných dôvodov spoločnosť má právom očakávať, že KBS a hlavne ich predseda (Mons.Bernard Bober) bude verejne zastávať a ohlasovať právo i spravodlivosť týkajúc sa viery a mravov. Jediným biskupom na Slovensku, ktorý aspoň svojich podriadených kňazov chcel mravne usmerniť a poukázať na hriechy, ktoré sa páchajú v podniku: Tepláreň, bol arc.Orosch a aj toho chcú umlčať ako verejní činitelia v politike, tak aj v médiach a dokonca aj v samotnej Cirkvi. Nezastal sa ho ani predseda KBS a teraz, keď Mons.Orosch sa len ospravedlnil za vzniknuté pohoršenie verejnosti, aby dal najavo, že jeho úmyslom nebolo vyvíjať pohoršenie, ale hlavne poukázať na nemravnosti a hriechy, o ktorých spoločnosť už aj vie, len ich treba riešiť – tak arc.Bober sa správa ako keby sa to malo uzavrieť ospravedlnením a nič ďalej neriešiť.

  • „Ďakujem trnavskému arcibiskupovi Jánovi Oroschovi za jeho vyjadrenie a vyslovenie ľútosti nad situáciou, ktorá v spoločnosti vyvolala nepokoj. Ospravedlňujem sa za vzniknuté nedorozumenie, ktoré vyšlo z našich radov. Ako biskupi, kňazi, zasvätení, ale aj veriaci laici sme povolaní snažiť sa o čo najväčšiu empatiu naplnenú evanjeliovým posolstvom nádeje a milosrdenstva, a to hlavne v okamihu, keď stojíme zoči-voči tragickým udalostiam,“ píše Bernard Bober.
  • „Vtedy chceme tíšiť bolesť a upokojovať; nechceme vyhrocovať polemiky, ani sa zaoberať podozreniami, pre ktoré niet podkladov. Na diskusie a hľadanie argumentov o hodnotách či morálnych postojoch je potrebné využiť iné fóra a príležitosti na dialóg. Teraz je čas „plakať s plačúcimi“ (Rim 12,15). Ešte raz vyjadrujem úprimnú sústrasť rodinám obetí vraždy na Zámockej ulici v Bratislave a znásobujem sľúbené modlitbové memento. Veriacich prosím o modlitby za pokoj a zmierenie pre všetkých v našej krajine,“ uzavrel Bober.

Zdroj: https://tvnoviny.sk/domace/clanok/342243-trnavsky-arcibiskup-orosch-prelomil-mlcanie-ospravedlnil-sa-rodinam-obeti-zo-zamockej-a-dodal-ze-vsetci-sme-hriesni?campaignsrc=tn_clipboard

Klerici na kázňach verejne pripomínajú príklad sv.Jána Krstiteľa, aby veriaci podľa jeho príkladu ohlasovali, keď sa páchajú hriechy nemravnosti a teraz, keď to povedal nahlas Mons.Orosch, tak biskupi dávajú od toho ruky preč. To je nie len zbabelosť zo strany biskupov, ale aj zbavenie sa zodpovednosti, ktorú majú voči spoločnosti. Neplnia si svoje povinnosti voči Bohu, Cirkvi a štátu. Keby boli len laici, ale úradníci v štátnom rezorte a neplnili by si svoje povinnosti, tak by museli vyvodiť za to dôsledky.

Boh je trpezlivý a tieto dôsledky bude vyžadovať skôr, či neskôr aj iným spôsobom. Otázne je, ako sa dovtedy zachovajú, či napravia svoje chyby alebo v nich budú pokračovať