Starokatolická církev v České republice pověřila první dvě ženy kněžskou službou. Svátost kněžského svěcení jim udělí biskup Pavel Benedikt Stránský při slavnostní bohoslužbě v katedrálním kostele sv. Vavřince v Praze na Petříně v sobotu před polednem. Proces synodálního schvalování svěcení žen popsal Proglasu kněz a mediální zástupce Starokatolické církve v Česku Petr Jan Vinš – generální sekretář Ekumenické rady církví v ČR.

Starokatolická církev v Česku umožnila svěcení žen do kněžské služby rozhodnutím svého nejvyššího orgánu loni v říjnu a připojila se tak k ostatním západoevropským starokatolickým církvím a k většině církví Anglikánského společenství, které kněžské i biskupské svěcení umožňují udělit vhodným kandidátům a kandidátkám bez rozdílu pohlaví. „Diskuse v naší církvi byla dlouhá, ale ve výsledku synoda dospěla ke konsensu, kdy nevidíme teologický ani praktický důvod k tomu, ženy z kněžské služby vylučovat,“ řekl Proglasu Vinš.

Do kněžské služby vstupují Darina Bártová a Noemi Kosourová. Obě kandidátky, které v současnosti působí ve svých farnostech jako jáhenky, mají příslušné teologické vzdělání, složily předepsané zkoušky před synodní teologickou komisí a synodní rada starokatolické církve vyjádřila souhlas s jejich vysvěcením do kněžského úřadu.

Věřící s rozhodnutím synody problém nemají, řekl nám Vinš, kritika se ale podle něj ozývá z ekumeny. „Zevnitř naší církve téměř žádné kritické hlasy nezaznívají. Občas můžeme zaregistrovat nějaké kritické hlasy z ekumeny, zejména z římskokatolické církve, kde je tato otázka poměrně ožehavá,“ přiznává duchovní a mluvčí českých starokatolíků a doplňuje, že svěcení žen je předmětem ekumenického dialogu mezi starokatolickými církvemi a římskokatolickou církví už dlouho.

U příležitosti vysvěcení prvních dvou žen v Česku vydává Starokatolická církev v ČR jako příspěvek k teologické diskuzi o kněžství žen sborník teologických textů ze starokatolického a anglikánského prostředí. Ten nese titul „Vysvěcená. Kněžství žen v reflexi starokatolické teologie“, popsal Petr Jan Vinš, který je zároveň editorem díla.

Česká starokatolická církev je jednou z posledních v Evropě, která ke svěcení žen dospěla. Z tohoto hlediska tedy podle Vinše nejde o nic nečekaného ani přelomového.

Více si můžete poslechnout:

Přehrát