Nedávno bolo témou aj stanovisko KBS k biskupovi A. Schneiderovi a aktivitám Nadácie Slovakia Christiana. Tá tvrdí, že ste pôvodne súhlasili s návštevou biskupa Schneidera, dokonca ako košický arcibiskup ste mu povolili súkromnú omšu v kostole. Zmenili ste teda názor? Ak áno, na základe čoho?

Ako miestny biskup som dal biskupovi Schneiderovi súhlas na slúženie súkromnej svätej omše na území mesta Košice. V tejto veci sa nič nezmenilo. Vzhľadom na okolnosti spojené s prezentáciou knihy Katolícka omša od Mons. Schneidera sa veci vyvinuli inak.

Nadácia Slovakia Christiana rozposlala do farností a na biskupské úrady pozvánku, v rámci ktorej sa nadácia rozhodla prezentáciu jeho knihy použiť v rámci vlastnej kampane, ktorou vyzývala slovenských kňazov a veriacich na odmietanie svätého prijímania na ruku, pričom cez odznaky, ktoré môžu veriaci nosiť na odeve, majú verejne deklarovať svoj odmietavý postoj k takejto forme podávania Eucharistie.

Preto som listom a mailom Mons. Schneiderovi vyjadril presvedčenie, že jeho prítomnosť na Slovensku nemožno považovať v tejto situácii za žiaducu ani užitočnú. Biskupi rozhodli, že oba spôsoby prijímania – do úst aj do rúk – sú legitímne. Takáto kampaň slovenských veriacich len rozdeľuje a môže tiež viesť k pocitu väčšej zbožnosti a nadradenosti jedných voči druhým.

Jeden z najtvrdších kritikov pápeža a líder tradicionalistov odporúča nechodiť do kostolov, kde podávajú sväté prijímanie do rúk.

Je podľa vás prijímanie Eucharistie na ruku menej dôstojný spôsob ako do úst?

Ako som povedal, biskupi Slovenska vydali v roku 2022 vyhlásenie – a odobrila ho aj Kongregácia pre Boží kult a disciplínu sviatostí –, ktorým umožňujú veriacim prijímanie Najsvätejšej sviatosti spôsobom, pre ktorý sa rozhodnú: kto chce, prijíma priamo do úst, kto chce, môže prijímať i na ruku.

Nie je dôvod myslieť si, že jedna či druhá forma je lepšia. Úcta k Eucharistii neplynie iba z vonkajšieho prejavu, ale predovšetkým z nášho vnútorného nastavenia. Pravá forma úcty sa rodí v srdci. Samozrejme, Eucharistiu máme prijímať vždy náležite disponovaní a v posväcujúcej milosti.

Niektorí sa pýtajú, prečo do pandémie cirkev na Slovensku obhajovala výlučne prijímanie do úst a po pandémii zostali natrvalo obe možnosti. Nemala KBS možno lepšie vysvetliť, prečo sú obe možnosti teraz legitímne?

Pandémia vstúpila do našich životov a mnohé sa pod jej vplyvom zmenilo. Čo sme dovtedy nepoznali, sa stalo zrazu bežným. Mám na mysli aj každodenné veci, ako je dôslednejšia hygiena, zoomové stretnutia, ktorými si šetríme čas, väčšia pozornosť na ochranu svojho zdravia aj zdravia iných.

„Nadácia Slovakia Christiana a jej prívrženci idú v niektorých vyjadreniach a krokoch až na hranu, ak nabádajú veriacich ísť proti rozhodnutiu biskupov.“

Práve starostlivosť o druhého nás viedla k alternatíve pri podávaní Eucharistie, ktorá dovtedy nebola v našej miestnej cirkvi zaužívaná. Veci sa väčšinou menia vtedy, keď si to vyžiadajú okolnosti. Ale vieme, že v iných krajinách biskupi dovolili prijímanie na ruku už dávno pred pandémiou.

Mala podľa vás KBS alebo jednotliví biskupi viac upozorňovať na niektoré aktivity a názory skupiny veriacich, ktorí sympatizujú s Nadáciou Slovakia Christiana?

Predošlý hovorca KBS Martin Kramara so súhlasom nás biskupov odporučil veriacim, aby boli pozorní na niektoré médiá a weby, ktoré sa profilujú ako kresťanské, ale v skutočnosti sú nespoľahlivé, až zavádzajúce.

Možno práve pandémia, izolácia, v ktorej sa ľudia ocitli, priviedla mnohých ku skratkovitému uvažovaniu a k slepému dôverovaniu aj neovereným informáciám. Myslím si, že niekedy ani opakovanie či prízvukovanie niektorých odporúčaní nemusí priniesť želaný výsledok. Ako však vidieť, spomínaná nadácia a jej prívrženci idú v niektorých vyjadreniach a krokoch až na hranu, ak nabádajú veriacich ísť proti rozhodnutiu biskupov.

Predseda KBS: Rok v službe predsedu ubehol rýchlo, život sa mi zrýchlil