Vážený arcibiskup Bernard Bober

Týmto otvoreným listom by som chcel vyjadriť vôľu mnohých ľudí, ktorí nemajú možnosť Vám to povedať osobne resp. s vami diskutovať na tému očkovania, nakoľko sa vyhýbate odbornej diskusii a napokon aj preto, že nie je možné, aby ste so všetkými mohli rozprávať osobne.

Vyjadrujete sa verejne ku očkovaniu proti korona-vírusu (SARS-Cov…) s odvolaním sa na odborníkov k vede a zdraviu, ale odmietate diskutovať na túto tému s odborníkmi, ktorí sú proti vakcinácii s experimentálnymi preparátmi (mRNA vakcínami).

Na Slovensku máme niekoľko odborníkov na vedu a zdravie, ktorých spomeniem v tomto liste, aby som vám ich pripomenul a zároveň vyzval k súkromnej audiencii na tému očkovania, pretože mnohí ľudia to, ako aj ostatných biskupov, ktorí sa dali zaočkovať a hlavne verejne propagujú očkovanie proti koronavírusu – za pokrytecké (farizejské).

Veď posúďte sami, že keď sa biskupi verejne vyjadrujú k odboru vedy a zdravotníctva po rozhovore len s odborníkmi, ktorí sú za očkovanie a pritom si nevypočujú stranu odborníkov, ktorí sú proti očkovaniu, tak potom tu neide o objektívne rozlišovanie, ale len jednostranné a tak aj nespravodlivé.

Vážený arcibiskup Bober, táto výzva je zároveň prípravou na stretnutie s pápežom Františkom, pretože ako vieme, aj on propaguje spomínané experimentálne očkovanie a na Slovensku tak rozdeľuje spoločnosť, či už medzi katolíkmi alebo nekatolíkmi.

Pre mnohých slovákov bola vždy návšteva pápeža veľkou udalosťou nie len preto, že sa jedná o najvyššie postaveného predstaviteľa katolíckej Cirkvi, ale aj preto, že očakávali od pápeža väčšie zjednotenie ako vo viere, tak aj v mravoch. Avšak tento raz už vopred prináša rozdelenie, lebo mnohí slováci vedia, že pápež podporuje vakcináciu, ktorej mnohí nedôverujú a tak to vyzerá, že jeho návšteva nebude o jednote, ale rozdelení. Obávame sa, že aj medzi katolíkmi môže dôjsť k nepokojom, ktoré sa budú uskutočňovať nie len počas jeho návštevy, ale aj po jeho odchode.

Tieto obavy sú opodstatné aj preto, že keď už teraz biskupi na Slovensku propagujú vakcináciu a vznikajú kvôli tomu hnutia odporu, tak o čo viac prepuknú, až príde pápež na Slovensko?! Okrem toho porušujú sa tak Norimberské kódexy, ktoré odporúčam preštudovať, nakoľko za ich porušenie sa trestá odňatím slobody na dlhé roky

Z týchto dôvodov vás ako aj ostatných biskupov žiadame, aby ste jednak upozornili pápeža na tieto skutočnosti, ale zároveň, aby ste aj sami sa zdržali vakcinačnej propagandy a radšej diskutovali s odborníkmi, ktorí vám povedia viac o rizikách a nežiaducich účinkov experimentálnych vakcin. Napokon aj o lepších riešeniach proti chorobám, či vírusom, z ktorých máte obavy.

Odborníci na vedu alebo zdravotníctvo:

MUDr. Ján Lakota, CSc.

PhDr. Jozef Laurinec

Dr. René Balák, PhDr.

MUDr. Andrej Janco