Theodore McCarrick prichádza na okresný súd v Dedhame v Massachusetts 3. septembra 2021 na svoju obžalobu o 9:00.
Theodore McCarrick prichádza na okresný súd v Dedhame v Massachusetts 3. septembra 2021 na svoju obžalobu o 9:00. (foto: Joe Bukuras / CNA)

Joe Bukuras/CNAnároda29. septembra 2023

Menej ako mesiac po tom, čo bol bývalý kardinál Theodore McCarrick vyhlásený za nespôsobilého postaviť sa pred súd pre obvinenia zo sexuálneho zneužívania detí v Massachusetts, dostal opäť príkaz podrobiť sa vyšetreniu duševného zdravia, aby sa zistilo, či je spôsobilý postaviť sa pred súd za podobné obvinenia vo Wisconsine. . 

Obvinenia zo sexuálneho napadnutia štvrtého stupňa vo Wisconsine sa týkajú incidentu, ktorý sa údajne stal v apríli 1977, v ktorom je McCarrick obvinený z „milovania genitálií obete“ v „rezidencii pri Ženevskom jazere“, aprílová tlačová správa Wisconsinu . Uviedlo ministerstvo spravodlivosti. 

Ženevské jazero, ktoré sa nachádza v okrese Walworth, sa nachádza v južnom Wisconsine, asi hodinu a 20 minút jazdy južne od Madisonu.

James Grein (65) vo štvrtok pre CNA povedal, že vzniesol obvinenia v prípade Wisconsinu s tým, že k zneužívaniu došlo, keď mal 18 rokov. Grein zo Sterlingu vo Virgínii bol tiež obeťou uvedenou v sťažnosti v Massachusetts.

V prípade Massachusetts podstúpil McCarrick dve samostatné psychologické hodnotenia, jedno vykonané v decembri 2022 pre McCarrickov obranný tím a druhé v júni expert najatý prokurátormi. Obe hodnotenia dospeli k záveru, že bývalý arcibiskup Washingtonu, DC, s hanbou, je príliš kognitívne narušený na to, aby sa aktívne podieľal na svojej obrane.

Vo vyhlásení predloženom súdu v Massachusetts pred zrušením obvinení Grein obvinil McCarrickov právny tím z „trénovania“ bývalého preláta na rozhovory s psychiatrom .

„Len oni a pán McCarrick poznajú rozsah koučovania, aby ho pripravili na jeho dva rozhovory. Ak sa zistí, že McCarrick je neschopný, vyhrajú a spravodlivosť prehrá,“ napísal.

Grein prvýkrát vyšiel na verejnosť s obvineniami proti McCarrickovi v roku 2018 v rozhovore pre The New York Times , ktorý ho označoval len jeho krstným menom. Pre noviny povedal, že McCarrick ho sériovo sexuálne zneužíval, keď mal 11 rokov.

https://565c584e4567b859be8fcddf6d7ac1fe.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

“Vybral si ma za svojho špeciálneho chlapca,” povedal vtedy Grein novinám . „Ak sa vrátim k svojej rodine, povedia mi, že je pre teba dobré byť s ním. A ak sa to pokúsite niekomu povedať, povedia: ‘Myslím, že sa mýliš.’ Takže to, čo robíte, je, že sa upnete a zostanete vo svojej vlastnej malej krabici od topánok a nevyjdete von 40 rokov.“

Okresný prokurátor okresu Walworth Zeke Wiedenfeld vo štvrtok pre CNA povedal, že McCarrickov tím obhajoby nastolil otázku spôsobilosti v súdnom konaní, pričom uviedol dva psychologické hodnotenia z prípadu v Massachusetts. 

Psychológom, ktorý získal súd vo Wisconsine na vyšetrenie McCarricka, je Kerry Nelligan, tá istá psychologička, ktorú súd v Massachusetts v júni poveril hodnotením bývalého preláta v jeho rezidencii v Missouri, Vianney Renewal Center. 

V tejto správe zistila, že McCarrick „trpí organickým procesom kognitívneho poklesu“, ktorý sa nezlepší.

McCarrickova obhajoba požiadala súd, aby vymenoval Nelligan za skúšajúceho, pretože povedali, že by to bolo „efektívnejšie“, povedal Wiedenfeld. 

Štát namietal proti Nelliganovmu vymenovaniu, pretože „normálnejšou praxou“ by bolo umožniť ministerstvu zdravotníctva štátu Wisconsin vybrať hodnotiteľa, dodal.

Súd si môže vybrať vlastného skúšajúceho a to sa niekedy stáva v prípadoch, keď psychológ „má históriu pri hodnotení človeka,“ povedal.

“Tak to sa určite stane. Nie je to však bežný postup,“ dodal.

Na otázku, či mal obavy z výberu Nelligana, Wiedenfeld odmietol komentovať. Povedal, že po skončení prvého hodnotenia môže prokuratúra požiadať o vlastné hodnotenie, ale je na súde, či žiadosť schváli.

Správa má byť podaná na súd do 22. novembra, povedal.